پسته گنجی در میان آجیل ها (خواص و دانستنی های پسته)

پسته یک درخت کوچک است و در آسیای مرکزی و خاورمیانه رشد می کند. این درخت دارای میوه هایی است پرثمر و مغذی که حتی به عنوان یک غذا نیز مصرف می شود. پسته در جهان بسیار شناخته شده است و دارای گونه های زیادی است و با توجه به توزیع جغرافیایی مناطق مختلف گونه های این نوع درخت نیز مشخص می شود و دارای پوسته ای است که درون آن مغذی خوشمزه ای وجود دارد و ابعاد آن کوچک است.

تاریخچه پسته در جهان

این نوع درخت تقریبا به عنوان یک درخت بومی در آسیای میانه و آسیای غربی و ایران شناخته شده است. از نظر باستان شناسی دانه های پسته قدمتشان به اوایل سال ۶۷۵۰ قبل از میلاد مسیح می رسد. پلینی تاریخ نویس در کتاب خود می نویسد که پسته یکی از درختان منحصر به فرد است که در سوریه دیده و بذرهای این درخت را به رومانی و از انجا به ایتالیا انتقال یافته است. در اروپا در قرن نوزدهم پسته وارد این قاره کهن شد. البته اروپایی ها در حفاری هایی که در اردن و شمال شرقی عراق انجام دادند متوجه شدند که حدود ۷۰۰ سال قبل از میلاد مسیح در باغ های بابل که آن زمان پادشاه بابل در آنجا حکومت می کرده است درختان پسته وجود داشته است. پسته بعدها به صورت مدرن در آسیای مرکزی کشت شده است.این کشت در ازبکستان انجام شده است. اخیرا پسته در بخش هایی از انگلیس و استرالیا و نیومکزیکو و ایالات متحده آمریکا کشت می شود که این نوع کشت مدرن از سال ۱۸۵۴ شروع شده است. در سال ۱۹۲۹ کشت پسته به عنوان یک تجارت پرسود شروع به رقابت تجاری در بین بسیاری از کشورها کرد.

تاریخچه پسته در ایران

این نوع آجیل در ایران دارای قدمت بالایی است و حتی بسیاری معتقدند که ابتدا درختان در این مرز و بوم رشد کرده اند. حداقل تاریخچه کشت پسته به ۵۰۰۰ سال می رسد و شاید بیشترین کشت مرغوب ایرانی که به صورت تجاری نیز آن زمان مورد خرید و فروش قرار می گرفت به زمان هخامنشیان می رسد. در زمان هخامنشیان ابتدا در کرمان کشت این درخت وجود داشت ولی این به زمان قبل از اسلام است و بعد از اسلام در قم و قزوین و دامغان و سمنان پسته مرغوب ایرانی به عمل آمده و تجارت بزرگی را برای تاجران آن زمان ایجاد کرده است. در بسیاری از کشورها از جمله یونان و برخی کشورهای اروپایی و آسیایی دیگر کلمه درخت پسته از کلمه مورد استفاده در ایران با عنوان پسته گرفته شده است که این موضوع نیز نشان می دهد و دارای قدمت بسیار زیادی در کشور ایران است و از مرغوبیت بسیار بالایی در کل جهان برخوردار است.

مشخصات و ویژگی های پسته

این نوع درخت که در ارتفاع ۱۰متری با طول ۲۰ تا ۳۰ سانتی متر رشد می کند و دارای دو جدایه نر و ماده است و گلهای آن آپتالوسی و دوجنسگرا هستند. این نوع آجیل میوه ای است که در تربت حیدریه و خراسان رضوی در ایران کاشت می شود. این میوه دارای یک بخش خوراکی دانه بلند است و حتی در آشپزی ها نیز مورد استفاده قرار می گیرد. دارای یک پوسته سخت و کرم رنگ است دانه پسته دارای پوست های مشکی و گوشت سبز رنگ با طعم خاص است. در برخی موارد پوسته سخت آن به رنگ سبز یا قرمز/زرد نیز وجود دارد. تا حدی دهانه بیرونی آن باز است و به راحتی شما به مغذی آن دسترسی پیدا می کنید. رقم تجاری آن بالاست . هر درخت حدود ۵۰ کیلوگرم دانه و در هر دوسال حدود ۵۰۰۰۰۰ نوع را تولید می کند.

پوسته به طور طبیعی دارای یک رنگ بژ است، اما گاهی اوقات پسته های تجاری نیز قرمز یا سبز رنگ است. در اصل، رنگ توسط واردکنندگان به منظور مخفی کردن لکه ها در پوسته ناشی از زمانی که دانه توسط دست برداشت می شود اعمال خواهد شد. اکثر پسته ها در حال حاضر به صورت ماشینی انتخاب میشوند و پوسته ها بی نظیر و بدون لک باقی می مانند، در حالیکه رنگرزی غیر ضروری است، مگر اینکه انتظارات مصرف شده از مصرف کنندگان را رعایت کند.

کشت پسته

درخت  این نوع طولانی مدت گل می دهد، احتمالا  در گذشته تا ۳۰۰ سال طول کشیده است تا به بار بنشیند.درختان در باغ ها کاشته می شوند و حدود هفت تا ده سال طول می کشد تا تولید قابل توجهی داشته باشند. تولید، جایگزین یا دو ساله است، بدین معنی که برداشت در سال های متداول سنگین تر است. درختان معمولا برای اندازه گیری آسانتر برداشت می شوند. یک درخت مردانه گرده به اندازه کافی برای هشت تا دوازده سال تولید می کند. جمع آوری گرده ها در ایالات متحده و یونان اغلب با استفاده از تجهیزات برای تکان دادن حفره ها از درخت انجام می شود. پس از خرد كردن و خشك كردن، پسته با توجه به پوسته هاي باز دهان و دهان بسته مرتب مي شود و سپس با استفاده از دستگاه هاي مخصوص براي توليد هسته  درون پسته شروع مي شود.

تحقیقات و اثرات بهداشتی پسته

در ژوئیه سال ۲۰۰۳، اداره غذا و داروی ایالات متحده اولین ادعای بهداشتی واجد شرایط مربوط به مصرف دانه (از جمله پسته) را برای کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی تایید کرد: “شواهد علمی نشان می دهد که خوردن ۱٫۵ اونس (۴۲٫۵ گرم) در روز بسیاری از آجیل ها، مانند پسته، به عنوان بخشی از رژیم غذایی کم چربی اشباع و کلسترول ممکن است خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش دهد .گرچه در غذاهای معمولی پسته ها کالری قابل توجهی در بدن ایجاد می کنند، مصرف آنها در مقادیر طبیعی با افزایش وزن یا چاقی همراه نیست. مصرف پسته به نظر می رسد فشار خون سیستولیک و دیاستولیک را در افراد بدون دیابت کاهش می دهد.

مسائل مربوط به سم زدایی و ایمنی در پسته

همانند سایر دانه های درخت، آفلاتوکسین در پسته های ضعیف برداشت شده یا فرآوری شده یافت می شود. آفلاتوکسین ها مواد شیمیایی سرطانی قوی تولید شده را ایجاد می کند. آلودگی ممکن است از خاک، ذخیره سازی ضعیف و گسترش آن توسط آفات رخ دهد. سطح بالایی از رشد قالب به طور معمول به نظر می رسد به عنوان رشد قهوه ای خاکستری به عنوان سیاه و سفید. سبب ایجاد پسته های آلوده و آفلاتوکسین است. آلودگی آفلاتوکسین یک خطر مکرر است، به ویژه در محیط گرم و مرطوب بیشتر است. مواد غذایی آلوده به آفلاتوکسین ها به عنوان عامل شيوع مکرر بیماری های حاد در نقاط مختلف جهان ديده می شود. در برخی موارد، از جمله کنیا، این به چندین مرگ منجر شده است.
پوسته ها به طور طبیعی قبل از برداشت تقسیم می شوند، و یک پوسته تخم مرغی را پوشش می دهند. پوسته از هسته در برابر حمله حشرات محافظت می کند، اما این حفاظت از پوسته می تواند در باغچه با شیوه های مدیریت باغبانی ضعیف، توسط پرندگان و یا پس از برداشت آسیب دیده شود، که باعث می شود پسته ها در معرض آلودگی قرار بگیرند. بعضی از پسته ها به اصطلاح “تقسیم زودرس” به کار رفته اند، که در آن ها هر دو پوسته و هسته تقسیم می شوند. آسیب یا تجزیه زودهنگام می تواند منجر به آلودگی آفلاتوکسین شود. در بعضی موارد، برداشت می تواند برای جلوگیری از آلودگی و ایمنی مواد غذایی ؛ در موارد سم پاشی را انجام داد.

میزان مواد مغذی در پسته

پسته ها بسیار مغذی هستند، با یک اونس (۲۸ گرم) کرم رنگ استفاده شود. حاوی مقادیر زیر است :
– کالری: ۱۵۶
– کربوهیدرات: ۸ گرم
– فیبر: ۳ گرم
– پروتئین: ۶ گرم
– چربی: ۱۲ گرم (۹۰٪ چربی های سالم)
– پتاسیم: ۸٪ از RDI
– فسفر: ۱۴٪ RDI
– ویتامین B6: 24٪ از RDI
– تیامین: ۱۶٪ از RDI
– مس: ۱۸٪ از RDI
– منگنز: ۱۷٪ از RDI
– به طور مشخص، پسته یکی از غذاهای غنی از ویتامین B6 است.
ویتامین B6 برای بدن به صورت چندگانه مهم است، از جمله تنظیم قند خون و تشکیل هموگلوبین، مولکولی که اکسیژن را در سلولهای قرمز خون حمل می کند. پسته نیز غنی از پتاسیم است، و یک اونس حاوی پتاسیمی بیشتر از نصف موز بزرگ است.

داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی در پسته

آنتی اکسیدان ها برای سلامتی شما حیاتی هستند. آنها از آسیب سلولی جلوگیری می کنند و نقش مهمی در کاهش خطر بیماری مانند سرطان بازی می کنند. پسته حاوی آنتی اکسیدان های بیشتر نسبت به آجیل ها و خشکبار دارد. در واقع، فقط گردو و پسته دارای این خاصیت را بیشتر از همه داراست.
در یک مطالعه چهار هفته ای، شرکت کنندگان که یک یا دو وعده پسته را در روز مصرف کردند، سطح بیشتری از لوتئین و γ-توکوفرول داشتند، در مقایسه با شرکت کنندگان که مصرف پسته نداشتند . در میان آجیل ها، پسته دارای بالاترین میزان لوتئین و زاکسنتین است که هر دو آنتی اکسیدان ها برای سلامت چشم بسیار مهم هستند . آنها چشم ها را از آسیب ناشی از نور آبی و دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن محافظت می کند، وضعیتی که دید مرکزی شما دچار اختلال یا از دست رفتن است . علاوه بر این، دو آنتی اکسیدان فراوان در پسته – پلی فنل ها و توکوفرول ها – می توانند در مقابل سرطان و بیماری های قلبی شما را محافظت کنند . جالب توجه است که آنتی اکسیدان ها در پسته ها در معده بسیار قابل دسترسی هستند و بنابراین در طول هضم جذب می شوند.

کالری کم و پروتئین بالا در پسته

 

در حالی که خوردن آجیل مزایای سلامتی زیادی دارد، معمولا کالری زیادی دارند. خوشبختانه، پسته یکی از کمترین کالری در بین آجیل ها است. یک اونس (۲۸ گرم) پسته شامل ۱۵۶ کالری، در مقایسه با ۱۸۳ کالری در گردو و ۱۹۳ کالری در فندق است. پروتئین حاوی در پسته بر ۲۰ درصد از وزن تاثیر می گذارد، پسته تنها با بادام دارای این نوع پروتئین است. آنها همچنین نسبت بیشتری از اسید آمینه های ضروری که بلوک های ساختمانی پروتئین هستند نسبت به هر نوع آجیل دیگری را دارا هستند.
این اسید های آمینه در نظر گرفته شده ضروری هستند، زیرا بدن شما نمی تواند آنها را تولید کند، بنابراین شما باید آنها را از رژیم غذایی خود دریافت کنید. در همین حال، سایر اسیدهای آمینه با در نظر گرفته نیمه ضروری بودن انها استفاده می شوند، به این معنی که آنها می توانند تحت شرایط خاصی ضروری شده، و باعث سلامت فردی شوند.
یکی از این اسید آمینه های نیمه ضروری، L-arginine است که ۲٪ اسید آمینه در پسته ها را تشکیل می دهد. به ان اکسید نیتریک در بدن نیز گفته می شود ، که ترکیبی است که باعث می شود عروق خون را گشاد کند، کمک می کند جریان خون بیشتر شود.

پسته می تواند به شما در کاهش وزن کمک کند

با وجود داشتن غذای انبوه انرژی، آجیل ها یکی از غذاهای دوست داشتنی کاهش وزن در این دنیا هستند. در حالی که مطالعات چندانی بر تاثیر پسته بر وزن تاثیر گذاشته است، آنهایی که وجود دارند و نتایج این مطالعات امیدوار کننده هستند. پسته غنی از فیبر و پروتئین است، که هر دو با افزایش احساس سیری و خوردن غذای کمتری تا ۱۵ درصد باعث کاهش وزن می شود.
در یک برنامه ۱۲ هفته ای از دست دادن وزن، کسانی که یک وعده (۵۳ گرم) پسته را در روز به عنوان یک میان وعده بعد از ظهر مصرف کردند، دو برابر کاهش شاخص توده بدنی به شمار رفت .علاوه بر این، یک مطالعه ۲۴ هفته ای دیگر در افراد دارای اضافه وزن نشان داد افرادی که ۲۰ درصد کالری مصرف کرده اند از پسته ها ۰٫۶ اینچ (۱٫۵ سانتیمتر) چربی دور کمر آنها کاهش یافته است. یکی از عواملی که احتمالا باعث کاهش وزن می شود این است که محتوای چربی آنها کاملا جذب خواهد شد.
در حقیقت، مطالعات نشان داده اند که جذب چربی از آجیل ها به میزان زیادی است. این به این دلیل است که بخشی از محتوای چربی آنها در دیواره سلولی خود گیر کند، و مانع از آن نمی شود که در روده هضم شود. علاوه بر این، خوردن پسته های پوسته تخم مرغی که در غذا نیز استفاده می شوند به شکل ذاتی مناسب است، زیرا سرخ کردن مدت زمانی طول می کشد و میزان خوردن را کاهش می دهد. یک مطالعه نشان داد افرادی که پسته های خوراکی مصرف می کردند ۴۱٪ کالری کمتر از افرادی که پسته های نوع دیگر مصرف می کنند را دارا هستند.

پسته عامل ارتقاء باکتری های سالم گلوتامین

پسته دارای فیبر بالا است، و یک حاوی ۳ گرم فیبر است. فیبر از طریق سیستم گوارش شما اغلب بی حرکت است. اما برخی از انواع فیبرها با باکتری های خوب در روده شما هضم می شوند و به عنوان پرو بیوتیک عمل می کنند.
باکتری های روده، فیبر را جذب می کنند و آن را به اسیدهای چرب زنجیره ای تبدیل می کنند که ممکن است دارای مزایای سلامتی متعددی باشد، از جمله کاهش خطر ابتلا به اختلالات گوارشی، سرطان و بیماری های قلبی را نیز شامل می شود. خوردن پسته باعث افزایش تعداد باتری های تولید کننده بوتیرات در روده می شود که نسبت ان به بادام بسیار بیشتر است.

پسته می تواند کلسترول پایین و فشار خون را کاهش دهد

 

پسته ممکن است خطر ابتلا به بیماری قلبی را از راه های مختلف کاهش دهد. به علاوه آنتی اکسیدان های بالا، پسته ها می توانند کلسترول خون را کاهش دهند و فشار خون را بهبود ببخشند، در نتیجه خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد . در واقع، مطالعات متعدد اثرات کاهش کلسترول پسته را نشان داده است
بسیاری از مطالعات در مورد پسته و چربی خون با جایگزینی بخشی از کالری در یک رژیم غذایی با پسته انجام می شود. تا ۶۷٪ از این مطالعات کاهش کلسترول LDL کل و “بد” و افزایش کلسترول “خوب” را نشان می دهد. در همین حال، هیچ یک از این مطالعات نشان نداد که خوردن پسته منفی بر روی لیپید خون تأثیر می گذارد.
یک مطالعه چهار هفته ای در افراد مبتلا به کلسترول LDL بالا شرکت کنندگان مصرف ۱۰ درصد کالری روزانه خود را از پسته می گیرند. این تحقیق نشان داد که رژیم غذایی کلسترول LDL را ۹٪ کاهش داد. علاوه بر این، رژیم غذایی حاوی ۲۰ درصد کالری از پسته، کلسترول LDL تا ۱۲ درصد را کاهش می دهد.
در یکی دیگر از مطالعات، ۳۲ مرد جوان برای اولین بار از یک رژیم برای چهار هفته استفاده کردند. سپس پسته ها به جای رژیم غذایی ، حدود ۲۰ درصد مصرف کالری روزانه خود به رژیم غذایی اضافه شدند. پس از چهار هفته در رژیم غذایی، آنها کاهش ۲۳ درصدی کلسترول LDL، کاهش ۲۱ درصدی کل کلسترول و کاهش ۱۴ درصدی در تری گلیسیرید را تجربه کردند.
علاوه بر این، پسته به نظر می رسد فشار خون را نسبت به سایر آجیل ها بیشتر کاهش می دهد. بررسی ۲۱ مطالعه نشان داد که خوردن پسته محدودیت بالایی از فشار خون را با ۱٫۸۲ میلی متر / Hg کاهش می دهد، در حالی که حد پایین تر توسط ۰٫۸ میلی متر / Hg را نیزکاهش می یابد

پسته عامل اصلی افزایش جریان عروق خونی

اندوتلیوم عضله داخلی عروق خونی است. مهم این است که به درستی کار کند، زیرا اختلال عملکرد اندوتلیال عامل مهمی برای بیماری قلبی است واسدولتاسيون گسترش يا انقباض عروق خونی است. اختلال عملکرد اندوتلیال به با سودالیته کاهش می یابد که جریان خون را کاهش می دهد. اکسید نیتریک ترکیبی است که نقش مهمی در تحریک سودالیت دارد. این باعث می شود که رگ های خونی به وسیله سیگنال های سلول های صاف اندوتلیوم برای آرام شدن تحریک شوند. پسته منبع خوبی از L-arginine اسید آمینه است که در بدن تبدیل به اکسید نیتریک می شود. بنابراین، این آجیل کوچک ممکن است نقش مهمی در ارتقاء سلامت رگهای خونی داشته باشد.
یک مطالعه در ۴۲ بیمار که مصرف ۱٫۵ اونس (۴۰ گرم) پسته را در روز به مدت سه ماه بهبود می بخشید در نشانگرهای عملکرد اندوتلیال و سفتی عروقی را نشان داد. یک مطالعه چهار هفته ای دیگر ۳۲ مرد جوان سالم پسته را مصرف کردند که حاوی ۲۰ درصد کالری از پسته است. این یافته نشان داد که وازودلاسیون وابسته به اندوتلیوم در مقایسه با رژیم تا ۳۰ درصد افزایش یافته است.
جریان خون مناسب برای بسیاری از توابع بدن، از جمله عملکرد نعوظ مهم است. در یک مطالعه، مردان مبتلا به اختلال نعوظ ۵۰٪ بهبود پارامترهای عملکرد نعوظ پس از خوردن ۳٫۵ اونس (۱۰۰ گرم) پسته در روز به مدت سه هفته را تجربه کردند. اما توجه داشته باشید که ۱۰۰ گرم پسته حاوی حدود ۵۵۷ کالری است.

پسته می تواند کمک به کاهش قند خون کند

با وجود داشتن محتوای کربوهیدراتی بیشتر نسبت به بسیاری از آجیل، پسته ها دارای شاخص گلیسمی پایین هستند، به این معنی که آنها باعث افزایش زیاد قند خون شما نمی شوند. شاید شگفت آور است، مطالعات نشان داده اند که خوردن پسته ها می تواند بر قند خون شما تاثیر بگذارد. یک مطالعه نشان داد هنگامی که ۲ اونس (۵۶ گرم) پسته به یک رژیم غذایی با کربوهیدرات اضافه شد، پاسخ قند خون بعد از غذا در افراد سالم ۲۰ تا ۳۰ درصد کاهش یافت . در یکی دیگر از مطالعات کنترل شده، افراد مبتلا به دیابت نوع ۲، ۹ درصد کاهش قند خون ناشتا را پس از غذا خوردن ۰٫۹ اونس (۲۵ گرم) پسته به عنوان یک میان وعده دو بار در روز برای ۱۲ هفته نشان دادند.
به علاوه غنی از فیبر و چربی های سالم، آجیل پسته غنی از آنتی اکسیدان ها، منیزیم، کاروتنوئیدها و ترکیبات فنلی است که همه آنها برای کنترل قند خون مفید هستند. بنابراین، به سادگی با اضافه کردن پسته به رژیم غذایی ممکن است کنترل سطح قند خون خود را در دراز مدت انجام دهید.

پسته خوشمزه و سرگرم کننده برای خوردن

خوردن پسته مفرح است و باعث می شود در مهمانی ها بخصوص باعث سرگرمی شود، و در غذای میان وعده، استفاده در سالاد، پیتزا و یا حتی پخت و پز، اضافه کردن رنگ سبز یا بنفش زیبا به انواع دسر نیز بکار گرفته می شود. برخی از دسرهای خوشمزه و سبز مانند پسته ژلاتو یا پنیر کیک هستند و مانند دیگر آجیل، می توان آنها را برای ساخت پاستا یا کره میوه استفاده کرد.
شما حتی می توانید آنها را با ماهی پخته شده مورد علاقه خود استفاده کنید، اضافه کردن آنها به گرانول و دسرهای خوشمزه نیز باعث می شود افراد از اپسته استفاده کنند. آخرین باری نیست که پسته ها به تنهایی می توانند به عنوان یک میان وعده راحت، خوشمزه و سالم لذت ببرند. سالیان زیادی است از پسته چه به صورت تجاری از مناطق آسیایی و چه به صورت اقتصادی برای کشورهایی مثل ایران و آسیای مرکزی بسیار اهمیت دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *